5.8.2011

cupcakes !



unohdin, että mun piti ystävälleni tiialle kirjottaa tänne cupcake -resepti, äskeiseen postaukseen siis mutta siitä se nyt jäi. se tulee siis tähän. ja tämähän on lähes suora kopio kirjasta nimeltä Ihastuttavat kuppikakut, kirjoittaneet Martha Swift ja Lisa Thomas.

vaniljaiset kuppikakut
 
12 normaalikokoista tai 36 minikuppikakkua

110 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
225 g hienoa sokeria
2 kananmunaa
275 g siivilöityjä vehnäjauhoja
2½ tl
leivinjauhetta
1,2 dl kevymaitoa huoneenlämpöisenä
1 tl vaniljauutetta

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen (tavallinen) tai 160 asteeseen (kiertoilmauuni). Asettele sopivan kokoiset paperivuoat 12-paikkaisen muffinipellin tai kolmen 12-paikkaisen minimuffinipellin koloihin.
   Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella suuressa kulhossa, kunnes seos on vaaleaa ja tasaista. Lisää munat yksi kerrallaan, vatkaa taikinaa pari minuuttia jokaisen lisäyksen jälkeen.
   Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe yhteen toisessa kulhossa. Sekoita maito ja vaniljauute mittakannussa.
   Lisää kolmasosa jauhoseoksesta taikinaan ja vatkaa hyvin. Kaada joukkoon kolmasosa maidosta ja vatkaa uudelleen. Toista nämä vaiheet, kunnes kaikki jauhot ja maito on sekoitettu.
   Lusikoi taikina varovasti muffinivuokiin, täytä vuoat vain hieman yli puolilleen. Paista uunissa 25 minuuttia (normaalikokoiset) tai 15 minuuttia (minikakut), kunnes kakut ovat hieman kohonneet ja paistuneet kullanruskeiksi. Kokeile kakkujen kypsyyttä kakkutikulla. Kun kakku on kypsä, tikku on puhdas ulos vedettäessä.
   Ota kuppikakut uunista ja jätä pellille jäähtymään noin 10 minuutiksi. Nostele sen jälkeen kakut varovasti teräksisen ritilän päälle. Kun kakut ovat jäähtyneet täysin, kuorruta ne kreemillä.


~  *  ~  *  ~


vaniljakreemi
Riittää kuorruttamaan 15-20 normaalikokoista tai noin 60 minikuppikakkua

110 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
0,6 dl kevytmaitoa huoneenlämpöisenä
1 tl vaniljauutetta
500 g siivilöityä tomusokeria

pari tippaa elintarvikeväriä

Vatkaa voi, maito, vaniljauute sekä puolet tomusokerista tasaiseksi sähkövatkaimella suuressa kulhossa - tähän voi mennä useita minuutteja. Lisää loput tomusokerista vähitellen ja vatkaa uudelleen, kunnes seos on tasaisen kermaista.   Jos haluat värjätä kreemin, aloita aina yhdellä väritipalla ja vatkaa huolellisesti. Näin saat kuorrutukseen hennon pastellisävyn. Lisää väriä varovasti ja vatkaa jokaisen lisäyksen jälkeen, näin saat lopulta aikaan haluamasi sävyn.


~  *  ~  *  ~

valkosuklaakreemi

Riittää kuorruttamaan noin 12 normaalikokoista tai 36 minikuppikakkua

100 g valkoista suklaata paloiteltuna
60 g vaniljakreemiä
3 rkl kuohukermaa

Sulata suklaa muovikulhossa mikrossa ensin 30 sekuntia, sekoita ja kuumenna uudelleen 30 sekuntia, mutta varo ettet polta suklaata. Hämmennä suklaata silloin tällöin, kunnes se on kokonaan sulanutta ja melko tasaista. Anna suklaan jäähtyä hieman.
   Kun suklaa on jäähtynyt, yhdistä kaikki aineet ja vatkaa hyvin, kunnes seos on tasaisen kermaista. Käytä kuorrutus välittömästi. Jos se kovettuu liikaa, pehmennä sitä tilkalla kuohukermaa tai kuumenna sitä mikrossa 10 sekuntia. Vatkaa hyvin ennen käyttöä.
   Säilytä kuorrutusta jääkaapissa, koska se sisältää kermaa. Kuorrutusta kannattaa vatkata aina hyvin ennen uudelleenkäyttöä, jos se on kovettunut liikaa.



~  *  ~  *  ~


Huomatkaapa. muutama vinkki, mitkä auttaa kummasti.
» koko systeemi tehdään siis sähkövatkaimella vatkaten, mitään ei tarvitse käsin vatkata.
» uunia ei kannata edes raottaa kakkujen uunissaoloaikana, muuten ne saattaa lätsähtää
» kakut kannattaa säilyttää kuorruttamattomina ilmatiiviissä rasioissa, ja huoneenlämmössä, ja jos kreemissä on maitoa/kermaa, niin sitten jääkaapissa.
» kreemi säilyy jääkaapissa muutaman päivän, mutta jähmettyy, että sitä kannattaa vatkailla kanssa.


ja kysykää, jos on kysyttävää ! mä voin tosta kirjasta kirjotella muitakin ohjeita jos on kiinnostusta !

1 kommentti: